Ce este moneda Fiat- descriere

În ultimii ani, s-au discutat multe despre progresul lumii către o societate fără numerar . Mai mult, birocrații și autoritățile guvernamentale din întreaga lume au susținut, de asemenea, ideea în continuare, eliminând din circulație notele individuale de licitație prin demonetizarea rezervelor de numerar. Înainte de anii șaptezeci, numerarul era o formă dominantă de bani, dar de atunci majoritatea oamenilor tranzacționează acum cu o reprezentare electronică a monedei lor locale în viața de zi cu zi.

De exemplu, doar 8% din banii lumii sunt reprezentați de note fizice, iar orice altceva este o formă de fiat digital. Țările de pretutindeni din lume au progresat încet către o societate fără numerar. În SUA, practica depunerilor electronice în conturi bancare a devenit populară în 1975, iar un deceniu mai târziu oamenii foloseau aceste solduri cu carduri de debit.

Acum, în câteva țări, bancnotele mari, cum ar fi bancnotele de 100 USD, 500 USD și 1.000 USD, devin mai rare, pe măsură ce guvernele le elimină din circulație. O țară, în special, India suferă de o criză de numerar, în timp ce liderii au început anul trecut un proces de demonizare. Utilizarea numerarului în India devine din ce în ce mai puțin vizibilă, deoarece autoritățile indiene fac presiuni puternice pentru o societate fără numerar, înlocuindu-l cu un sistem digital digital.

Banii Fiat sunt o monedă care nu are valoare intrinsecă și este stabilită ca mijloc legal de plată prin reglementări guvernamentale. În mod tradițional, monedele erau susținute de mărfuri fizice, cum ar fi argintul și aurul, dar banii fiduciari se bazează pe bonitatea guvernului emitent.

Cuvântul „fiat” are origine latină și se referă la un ordin arbitrar emis de un guvern sau de o altă persoană autorizată. Atunci când se aplică banilor pe hârtie, moneda fiat se referă la noțiunea înfricoșătoare că dolarul nostru are valoare numai pentru că guvernul spune că are.

Valoarea banilor fiduciari depinde de cerere și ofertă și a fost introdusă ca alternativă la banii de marfă și banii reprezentativi. Banii pentru mărfuri sunt creați din metale prețioase precum aurul și argintul, în timp ce banii reprezentativi reprezintă o creanță pentru o marfă care poate fi răscumpărată. Spre deosebire de monedele tradiționale susținute de mărfuri, moneda fiduciară nu poate fi convertită sau răscumpărată. Este intrinsec fără valoare și este utilizat prin decret guvernamental. Pentru ca o monedă fiduciară să aibă succes, guvernul trebuie să o protejeze împotriva falsificării și să gestioneze în mod responsabil oferta monetară .

Istoria banilor Fiat

Banii Fiat provin din China în secolul al X- lea, în principal din dinastiile Yuan, Tang, Song și Ming. În Dinastia Tang (618-907), a existat o cerere mare de monedă metalică care a depășit oferta de metale prețioase. Oamenii erau familiarizați cu utilizarea notelor de credit și au acceptat cu ușurință bucăți de hârtie sau schițe de hârtie.

O penurie de monede i-a obligat pe oameni să treacă de la monede la bancnote. În timpul dinastiei Song (960-1276), a existat o afacere în plină expansiune în regiunea Sichuan care a dus la o lipsă de bani de cupru. Comercianții au început să emită note private acoperite de o rezervă monetară și a fost considerat a fi primul curs legal. Banii pe hârtie au devenit singurul curs legal din dinastia Yuan (1276-1367), iar emiterea de note a fost conferită Ministerului Finanțelor în timpul dinastiei Ming (1368-1644).

Moneda Fiat este o monedă susținută de un guvern specific, care garantează valabilitatea acelei monede pentru utilizarea în comerțul economic.
Fiat înseamnă aproximativ „să se facă”. Criptomoneda implică „un mediu de schimb digital descentralizat și guvernat de criptografie”. Ambele sunt valute, dar există câteva diferențe notabile:

Moneda Fiat este „curs legal ” susținută de un „guvern central”. Poate lua forma unor dolari fizici (de exemplu, bilete de hârtie ale Rezervei Federale) sau poate fi reprezentată electronic, cum ar fi cu credit bancar. Guvernul controlează aprovizionarea și vă puteți plăti impozitele cu aceasta.

Criptomoneda nu este „mijloc legal de plată” și nu este susținută de un guvern central sau bancă (este descentralizată și globală) . Forma sa seamănă mai mult cu creditul bancar fără bancă (prin faptul că este reprezentat digital, dar nu este susținut de o bancă sau de un guvern). Un algoritm controlează aprovizionarea și nu vă puteți plăti impozitele cu aceasta (în schimb trebuie să plătiți impozite pe aceasta ).

Moneda Fiat este necesară, deoarece orice monedă trebuie să fie înrădăcinată în valoare economică. Persoane fizice, companii, organizații, guverne – oricine se angajează în tranzacții financiare și acceptă moneda unei națiuni trebuie să fie asigurat că moneda unei țări este viabilă și stabilă.

Moneda Fiat nu este susținută de un standard financiar fizic, cum ar fi standardul auriu sau standardul argintiu (ambele fiind utilizate de SUA în trecut, în special în perioada cuprinsă între 1830 și 1971.)

În schimb, moneda fiduciară este susținută de stabilitatea guvernului care susține acea monedă, iar valoarea acesteia este evaluată de capacitatea țării de a susține acea monedă.

Din punct de vedere istoric, banii fiduciari datează din China antică, unde banii de hârtie erau folosiți în provincia Szechuan din China în secolul al XI-lea.

Persoanele fizice și companiile care desfășoară activități comerciale în regiune ar putea folosi cu încredere banii de hârtie, știind că sunt susținuți de oficiali guvernamentali și pot fi tranzacționați oricând cu mărfuri valoroase precum mătase, bijuterii, pământ, animale sau chiar cantități mari de alimente, cum ar fi orez sau grâu.

Opusul banilor fiduciari este „valută tare”. Moneda dură este mijloc legal, cu o valoare fixată la schimbul său pentru o marfă fizică. Din punct de vedere istoric, acesta ar fi fost un metal prețios și, în mod copleșitor, aurul și / sau argintul erau metalul ales.

Într-o monedă fiduciară, oferta monetară internă a unei națiuni este determinată doar de guvern, fără activ fizic care să o susțină. Acest lucru este în contrast cu un „standard de aur” în care oferta monetară internă a națiunii este direct legată de rezervele sale de aur. Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat în economia modernă, toate monedele majore trecând la monedele fiat.

Monedele vechi au fost „susținute” (legate) la o valoare metalică. În majoritatea cazurilor, o monedă merita greutatea literală a metalului. Aceasta fusese practica generală de mii de ani, primele monede de aur datând din Lydia în secolul al VI-lea î.Hr.

Cum funcționează banii Fiat

Moneda Fiat nu este susținută de nicio marfă fizică, ci de credința deținătorilor săi și de virtutea unei declarații guvernamentale. Banii de hârtie acționează ca un mediu de stocare pentru puterea de cumpărare și o alternativă la sistemul de barter. Permite oamenilor să cumpere produse și servicii după cum au nevoie, fără a fi nevoie să comercializeze produs cu produs, așa cum a fost cazul comerțului cu barter.

Datorită capacității sale de a stoca puterea de cumpărare, oamenii își pot face planuri cu ușurință și pot crea activități economice specializate. De exemplu, o afacere care se ocupă de asamblarea telefoanelor mobile poate cumpăra echipamente noi, angaja și plăti angajați și se poate extinde în alte regiuni.

Valoarea banilor fiduciari depinde de performanța economiei unei țări, de modul în care țara se guvernează singură și de efectele acestor factori asupra ratelor dobânzii. O țară care se confruntă cu instabilitate politică este probabil să aibă o monedă slăbită și prețuri de mărfuri umflate, ceea ce face dificilă achiziționarea produselor de către oameni, după cum ar putea avea nevoie.

O monedă fiat funcționează bine atunci când publicul are suficientă încredere în capacitatea monedei de a acționa ca un mediu de stocare pentru puterea de cumpărare. De asemenea, trebuie să fie susținut de creditul total al guvernului care dă un decret și îl tipărește ca mijloc legal de plată pentru tranzacțiile financiare.

Cum sa investesti in criptomonede – ce trebuie sa sti ?

Avantajele și dezavantajele monedei Fiat

Cea mai importantă caracteristică a banilor fiduciari este stabilitatea valorii sale, spre deosebire de banii pe bază de mărfuri, cum ar fi aurul, cuprul și argintul. Utilizarea banilor fiduciari a devenit populară în secolul al XX- lea, pe măsură ce guvernele și băncile s-au mutat pentru a-și proteja economiile de frecventele crize ale ciclului de afaceri.

Monedele bazate pe mărfuri au fost volatile datorită ciclului regulat de afaceri și a recesiunilor periodice. Băncile centrale pot tipări sau păstra banii pe hârtie după cum ar putea avea nevoie, oferindu-le un control mai mare asupra masei monetare, a ratelor dobânzilor și a lichidității. De exemplu, controlul Rezervei Federale asupra cererii și ofertei de bani i-a permis să gestioneze criza financiară globală din 2008, provocând un prejudiciu mai mare sistemului financiar al SUA și economiei globale.

Deși banii fiduciari sunt priviți ca o monedă mai stabilă care poate amortiza recesiunile, criza financiară globală s-a dovedit contrară. Chiar dacă Rezerva Federală controlează oferta de bani, nu a putut preveni criza. Criticii banilor fiduciari susțin că oferta limitată de aur îl face o monedă mai stabilă decât banii fiduciari, care are o ofertă nelimitată.

Moneda Fiat nu are valoare concretă

Cu monedele fiat, țările știu că moneda lor nu deține nicio valoare intrinsecă.

Astfel, dacă o țară decide să-și umfle suma monedei, acea mișcare ar putea duce direct la inflație rampantă și la o scădere a sănătății economice.

Monedele instabile duc la economii instabile
Modelele valutare Fiat funcționează la fel de bine ca și economiile care le susțin. Cu alte cuvinte, dacă o țară se confruntă cu instabilitate economică (adică este în război sau valoarea unui expert intern major, precum petrolul este în declin major), țara respectivă ar putea probabil să prezideze o monedă lipsită de lumină, mai moale, care să ducă la prețuri mai mari.
Monedele Fiat pot consolida prea multă putere guvernamentală, în special cu banca centrală a unei țări, reducând încrederea în moneda națiunii respective nu numai de către partide externe, ci și de cetățenii țării.

La urma urmei, o națiune care controlează câți bani imprimă este o națiune care are o oportunitate sporită de hiperinflație și o economie acră.

Monede Fiat – modalitatea proeminentă de gestionare a banilor în aceste zile
Indiferent de locul în care aterizați în problema monedelor fiduciare și a standardului aur, prima este cea care stăpânește repausul în marile economii globale.

Acest lucru pare să funcționeze bine, deoarece monedele majore , cum ar fi dolarul, yenul și lira sterlină, s-au dovedit a fi stabilizatori majori de-a lungul anilor, iar indivizii și întreprinderile sunt încrezători în a face afaceri în acele țări – și ar trebui să fie de ani de zile până la vino.

Diferențele clare între Fiat electronic și criptomonede

Există diferențe semnificative între moneda digitală tradițională din contul dvs. bancar și criptomonede precum Bitcoin. Unul dintre cele mai mari contraste dintre cele două este atributele deflaționiste ale Bitcoin, care sunt susținute de aprovizionarea plafonată a 21 de milioane a monedei. Mulți economiști consideră că acesta este un mare beneficiu, deoarece publicul știe că există doar atât de mulți bitcoini, ceea ce determină oamenii să economisească, iar puterea de cumpărare crește de obicei.

Cu rezervele digitale digitale tradiționale, nu se știe cât de mulți bani circulă și nimeni nu știe dacă băncile centrale imprimă bani pe un capriciu. Economiștii care se opun acestui tip de practică monetară, precum cei de la școala austriacă , cred că cetățenii lumii se confruntă cu un jaf tăcut numit inflație din cauza planificatorilor centrali care imprimă cantități mari de rezerve fiduciare. Uneori, băncile centrale precum Rezerva Federală spun publicului că creează mai mulți bani cu concepte precum relaxarea cantitativă și recenta salvare a băncii.

Există o mare diferență între Fiat electronic și criptomonedă?

Un alt motiv pentru care monedele tradiționale fiduciare ale lumii nu sunt bune este că formularul electronic este, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza bogăția publicului. Numerarul este mai greu de urmărit, iar guvernele pot urmări cu atenție fondurile care circulă în bazele lor de date electronice. Mai mult, alte agenții guvernamentale precum GCHQ din Marea Britanie, NSA, FBI și CIA sunt cunoscute că spionează cetățenii și mișcările monetare ale băncii mondiale .

Cu această putere, autoritățile centrale pot cenzura privilegiile oamenilor de a muta bani în orice mod consideră potrivit. Există exemple clare de bănci, companii de carduri de credit și Paypal care înghețează fondurile populației sau opresc operațiunile din motive cu care nu sunt de acord în mod special.

Rezistența la cenzură și protestele fiscale de neoprit

Cu bitcoin, oamenii își pot muta averea într-un mod fără permisiuni folosind suveranitatea lor individuală. Utilizatorii Bitcoin pot utiliza moneda descentralizată pentru operațiuni care sunt de obicei privite de forțele terțe. Aceasta include vitrine online care vând pornografie, droguri ilicite și alte activități de pe piața neagră. Criptomonedele pot fi, de asemenea, folosite pentru a evita impozitarea , deoarece lasă decizia de raportare către oficialii fiscali pe seama utilizatorului.

Infamul denunțător Edward Snowden a fost de acord cu acest sentiment care le-a explicat adepților săi de pe Twitter, pe 13 noiembrie, afirmând ,intâmplător, noile tehnologii ridică posibilitatea unor proteste fiscale de neoprit.

Deoarece publicul îmbrățișează bitcoin și monede fără permisiune bazate pe blockchain, autoritățile din întreaga lume încearcă să coopteze tehnologia. În loc să fie perturbați, planificatorii monetari centrali consideră că adăugarea cuvântului „blockchain” la bazele de date existente folosite astăzi va atrage mai mulți oameni către o societate fără numerar. Unul care va fi în continuare monitorizat, controlat prin cenzură și chiar „modificabil” pentru cei care încearcă să șteargă un comportament fraudulos.

Există o mare diferență între banii electronici folosiți astăzi de bănci și bitcoin, deoarece acesta din urmă este mult superior pentru cei care îmbrățișează libertatea.

 De ce valutele au valoare

Moneda este utilizabilă dacă este un depozit de valoare sau, altfel spus, dacă se poate conta în mod fiabil pentru a-și menține valoarea relativă în timp și fără a se deprecia. În multe societăți de-a lungul istoriei, mărfurile sau metalele prețioase au fost folosite ca metode de plată, deoarece au fost văzute ca având o valoare relativ stabilă.

În loc să solicite indivizilor să transporte cantități greoaie de boabe de cacao, aur sau alte forme timpurii de monedă, cu toate acestea, societățile au apelat în cele din urmă la moneda monetară ca alternativă. Totuși, motivul pentru care multe exemple de monedă monetară au fost utilizabile a fost faptul că erau depozite fiabile de valoare, fiind făcute din metale cu o durată lungă de valabilitate și un risc redus de amortizare.

În epoca modernă, monedele bătute iau adesea forma monedei de hârtie care nu are aceeași valoare intrinsecă ca monedele fabricate din metale prețioase. Poate chiar și mai probabil, totuși, persoanele fizice folosesc monedă electronică și metode de plată. Unele tipuri de valute se bazează pe faptul că sunt „reprezentative”, ceea ce înseamnă că fiecare monedă sau bancnotă poate fi schimbată direct cu o anumită cantitate dintr-o marfă.

Cele mai bune 15 criptomonede cu potențial ridicat din 2021

Cu toate acestea, pe măsură ce țările au părăsit etalonul aur în efortul de a reduce îngrijorările cu privire la aprovizionările federale cu aur, multe monede globale sunt acum clasificate drept fiat . Moneda Fiat este emisă de un guvern și nu este susținută de nicio marfă, ci mai degrabă de credința pe care o au indivizii și guvernele că părțile vor accepta acea monedă.

Astăzi, majoritatea monedelor globale majore sunt fiat. Multe guverne și societăți au descoperit că moneda fiduciară este cea mai durabilă și cel mai puțin probabil să fie susceptibilă la deteriorarea sau pierderea valorii în timp.

Raritate, divizibilitate, utilitate și transferabilitate
În afară de întrebarea dacă este un depozit de valoare, o monedă de succes trebuie să îndeplinească și calificările legate de lipsa, divizibilitatea, utilitatea, transportabilitatea, durabilitatea și falsificarea. Să ne uităm la aceste calități pe rând.

 Raritate
Cheia menținerii valorii unei monede este aprovizionarea acesteia. O masă de bani prea mare ar putea determina creșterea prețurilor bunurilor, ceea ce va duce la prăbușirea economică. O masă de bani prea mică poate provoca, de asemenea, probleme economice. Monetarismul este conceptul macroeconomic care își propune să abordeze rolul ofertei de bani în sănătate și creștere (sau lipsa acestora) într-o economie.

În cazul monedelor fiduciare, majoritatea guvernelor din întreaga lume continuă să tipărească banii ca mijloc de control al penuriei. Multe guverne operează cu o cantitate prestabilită de inflație care servește la scăderea valorii monedei fiduciare. În SUA, de exemplu, această rată a trecut istoric în jurul valorii de 2%.  Acest lucru este diferit de bitcoin, care are o rată de emisie flexibilă care se modifică în timp.

Divizibilitate
Monedele de succes sunt divizibile în unități incrementale mai mici. Pentru ca un sistem monetar unic să funcționeze ca mijloc de schimb între toate tipurile de bunuri și valori dintr-o economie, acesta trebuie să aibă flexibilitatea asociată acestei divizibilități. Moneda trebuie să fie suficient de divizibilă astfel încât să reflecte cu exactitate valoarea fiecărui bun sau serviciu disponibil în întreaga economie.

Utilitate
O monedă trebuie să aibă utilitate pentru a fi eficientă. Persoanele fizice trebuie să poată comercializa în mod fiabil unități ale monedei pentru bunuri și servicii. Acesta este un motiv principal pentru care monedele s-au dezvoltat în primul rând: astfel încât participanții la o piață să poată evita să treacă direct pe bunuri. Utilitatea necesită, de asemenea, ca monedele să fie mutate cu ușurință dintr-o locație în alta. Metalele și mărfurile prețioase împovărătoare nu îndeplinesc cu ușurință această prevedere.

Transportabilitate
Monedele trebuie transferate cu ușurință între participanții la o economie pentru a fi utile. În termeni de monedă fiduciară, aceasta înseamnă că unitățile de monedă trebuie să fie transferabile atât în ​​economia unei anumite țări, cât și între națiuni prin schimb.

Durabilitate
Pentru a fi eficientă, o monedă trebuie să fie cel puțin rezonabilă. Monedele sau notele din materiale care pot fi mutilate, deteriorate sau distruse cu ușurință sau care se degradează în timp până la a fi inutilizabile, nu sunt suficiente.

 Falsificarea
Așa cum o monedă trebuie să fie durabilă, trebuie să fie și dificil de falsificat pentru a rămâne eficientă. Dacă nu, părțile rău intenționate ar putea perturba cu ușurință sistemul valutar inundându-l cu facturi false, afectând astfel valoarea monedei.

Pentru a evalua valoarea Bitcoin ca monedă, o vom compara cu monedele fiat din fiecare dintre categoriile de mai sus.

Bitcoin comparat cu monedele Fiat

Raritate
Când Bitcoin a fost lansat în 2009, dezvoltatorii săi au stipulat în protocol că aprovizionarea cu jetoane va fi plafonată la 21 de milioane. Pentru a da un anumit context, oferta actuală de bitcoin este de aproximativ 18 milioane, rata la care Bitcoin este eliberat scade la jumătate aproximativ la fiecare patru ani, iar oferta ar trebui să depășească 19 milioane în anul 2022. 6 Aceasta presupune că protocolul nu va fi modificat.

Bitcoin Mining
Schimbarea protocolului ar necesita concordanța majorității puterii de calcul angajate în extragerea Bitcoin , ceea ce înseamnă că este puțin probabil.

Până în prezent, disponibilitatea continuă a mai multor jetoane care vor fi generate a încurajat o comunitate minieră robustă, deși aceasta este susceptibilă să se schimbe semnificativ pe măsură ce se apropie limita de 21 de milioane de monede. Ce anume se va întâmpla în acel moment este greu de spus; o analogie ar fi să ne imaginăm că guvernul SUA a încetat brusc să producă noi proiecte de lege. Din fericire, ultimul Bitcoin nu este programat să fie exploatat până în jurul anului 2140.  În general, lipsa poate crește valoarea. Acest lucru poate fi văzut cu metale prețioase, cum ar fi aurul.

Divizibilitate

În special, 21 de milioane de bitcoin sunt mult mai mici decât circulația majorității monedelor fiduciare din lume. Din fericire, Bitcoin este divizibil până la 8 zecimale.   Cea mai mică unitate, egală cu 0,00000001 Bitcoin, este numită „Satoshi” după dezvoltatorul pseudonim din spatele criptomonedei. Acest lucru permite distribuirea a patru miliarde de unități individuale de Satoshis într-o economie globală.

Un bitcoin are un grad de divizibilitate mult mai mare decât dolarul SUA, precum și majoritatea celorlalte monede fiat. În timp ce dolarul SUA poate fi împărțit în cenți sau 1/100 din 1 USD, un „Satoshi” este doar 1 / 100.000.000 din 1 BTC. Această divizibilitate extremă face posibilă lipsa bitcoinului; dacă bitcoinul continuă să câștige preț în timp, utilizatorii cu fracțiuni mici dintr-un singur bitcoin pot lua totuși parte la tranzacțiile de zi cu zi. Fără nicio divizibilitate, un preț de, să zicem, 1.000.000 USD pentru 1 BTC ar împiedica utilizarea monedei pentru majoritatea tranzacțiilor.

Utilitate

Unul dintre cele mai mari puncte de vânzare ale Bitcoin a fost utilizarea tehnologiei blockchain. Blockchain este un sistem de registru distribuit care este descentralizat și lipsit de încredere, ceea ce înseamnă că nicio parte care participă pe piața Bitcoin nu trebuie să își stabilească încrederea unul în celălalt pentru ca sistemul să funcționeze corect. Acest lucru este posibil datorită unui sistem elaborat de verificări și verificări, care este esențial pentru întreținerea registrului și pentru extragerea noilor Bitcoin. Cel mai bine, flexibilitatea tehnologiei blockchain înseamnă că are utilitate și în afara spațiului criptomonedelor .

Transportabilitate

Datorită schimburilor de criptomonede , portofele și alte instrumente, Bitcoin este transferabil între părți în câteva minute, indiferent de dimensiunea tranzacției, cu costuri foarte mici. Procesul de transfer al banilor în sistemul actual poate dura zile la rând și poate avea taxe. Transferabilitatea este un aspect extrem de important al oricărei monede. Deși este nevoie de cantități mari de energie electrică pentru extragerea Bitcoin, menținerea blockchain-ului și procesarea tranzacțiilor digitale, indivizii nu dețin de obicei nicio reprezentare fizică a Bitcoin în acest proces.

 Durabilitate

Durabilitatea este o problemă majoră pentru monedele fiat în forma lor fizică. O bancnotă de dolari, deși este robustă, poate fi totuși ruptă, arsă sau inutilizată. Formele digitale de plată nu sunt susceptibile la aceste prejudicii fizice în același mod.

Din acest motiv, bitcoinul este extrem de valoros. Nu poate fi distrus în același mod în care ar putea fi o bancnotă de dolari. Asta nu înseamnă însă că bitcoinul nu poate fi pierdut. Dacă un utilizator își pierde cheia criptografică, bitcoinele din portofelul corespunzător pot fi efectiv inutilizabile în mod permanent.  Cu toate acestea, bitcoinul în sine nu va fi distrus și va continua să existe în înregistrări pe blockchain.

 Falsificarea

Datorită sistemului de registru blockchain complicat, descentralizat, bitcoin este incredibil de dificil de contrafăcut. Pentru a face acest lucru, ar fi necesară confuzia tuturor participanților la rețeaua Bitcoin, ceea ce nu este un lucru mic. Singura modalitate prin care s-ar putea crea un bitcoin contrafăcut ar fi prin executarea a ceea ce este cunoscut sub numele de cheltuieli duble . Aceasta se referă la o situație în care un utilizator „cheltuiește” sau transferă același bitcoin în două sau mai multe setări separate, creând efectiv o înregistrare duplicat.

Deși aceasta nu este o problemă cu o bancnotă de monedă fiduciară – este imposibil să cheltuiți aceeași bancnotă de dolar în două sau mai multe tranzacții separate – este teoretic posibilă cu monedele digitale.

Totuși, ceea ce face ca o cheltuială dublă să fie puțin probabilă este dimensiunea rețelei Bitcoin. Ar fi necesar un așa-numit atac de 51% , în care un grup de mineri controlează teoretic mai mult de jumătate din toată puterea rețelei. Controlând majoritatea puterii de rețea, acest grup ar putea domina restul rețelei pentru a falsifica înregistrările. Cu toate acestea, un astfel de atac asupra Bitcoin ar necesita o cantitate copleșitoare de efort, bani și putere de calcul, făcând astfel posibilitatea extrem de puțin probabilă.

Provocări Bitcoin

În general, Bitcoin se menține destul de bine în categoriile de mai sus în comparație cu monedele fiat. Deci, care sunt provocările cu care se confruntă Bitcoin ca monedă?

Una dintre cele mai mari probleme este statutul Bitcoin ca un magazin de valoare. Utilitatea Bitcoin ca depozit de valoare depinde de utilitatea sa ca mijloc de schimb. Ne bazăm la rândul nostru pe presupunerea că, pentru ca ceva să fie folosit ca un depozit de valoare, trebuie să aibă o anumită valoare intrinsecă și, dacă Bitcoin nu obține succesul ca mijloc de schimb, nu va avea nici o utilitate practică și, prin urmare, nu va fi intrinsec valoare și nu va fi atrăgător ca un depozit de valoare.

La fel ca monedele fiat, Bitcoin nu este susținut de nicio marfă fizică sau metal prețios.  De-a lungul unei mari părți a istoriei sale, valoarea actuală a Bitcoin a fost determinată în primul rând de interesul speculativ. Bitcoin a prezentat caracteristicile unei bule cu prețuri drastice și o nebunie de atenție a presei. Acest lucru va scădea probabil pe măsură ce Bitcoin continuă să adopte o adoptare mai mare, dar viitorul este incert.

Utilitatea și transferabilitatea Bitcoin sunt provocate de dificultățile din jurul spațiilor de stocare și schimb criptomonede. În ultimii ani, schimburile valutare digitale au fost afectate de hacks, furturi și fraude.

Desigur, furturile apar și în lumea monedei fiduciare. Cu toate acestea, în aceste cazuri, reglementarea este mult mai reglementată, oferind mijloace de reparare ceva mai simple. Bitcoin și criptomonedele, în linii mari, sunt încă privite ca mai degrabă un cadru „Wild West” atunci când vine vorba de reglementare.

Diferite guverne privesc Bitcoin în moduri dramatic diferite, iar repercusiunile pentru adoptarea Bitcoin ca monedă globală sunt semnificative.

Bitcoin vs. Valute Fiat rivale
Pentru a pune o valoare pe Bitcoin, trebuie să proiectăm ce penetrare pe piață va realiza în fiecare sferă. Acest articol nu va argumenta care va fi penetrarea pe piață, dar, în scopul evaluării, vom alege o valoare destul de arbitrară de 15%, atât pentru bitcoin ca monedă, cât și pentru bitcoin ca depozit de valoare. Sunteți încurajați să vă formați propria opinie pentru această proiecție și să ajustați evaluarea în consecință.

Cea mai simplă modalitate de abordare a modelului ar fi să analizăm valoarea mondială actuală a tuturor mijloacelor de schimb și a tuturor depozitelor de valoare comparabile cu bitcoin, și apoi să calculăm valoarea procentului proiectat de bitcoin. Mijloacele de schimb predominante sunt banii susținuți de guvern și, pentru modelul nostru, ne vom concentra exclusiv asupra lor.

Estimarea noastră totală pentru valoarea globală a mijloacelor de schimb și a depozitelor de valoare ajunge astfel la 52,1 trilioane de dolari SUA. Dacă Bitcoin ar realiza 15% din această evaluare, capitalizarea sa de piață în banii de astăzi ar fi de 10,8 trilioane de dolari SUA. Cu toate cele 21 de milioane de bitcoin în circulație, acest lucru ar pune prețul 1 Bitcoin la 514.000 de dolari.

Dificultăți de evaluare a Bitcoin
Acesta este un model destul de simplu pe termen lung. Poate că cea mai mare întrebare pe care se bazează este exact cât de mult va adopta Bitcoin? Venirea cu o valoare pentru prețul actual al Bitcoin ar presupune stabilirea prețurilor în riscul adoptării reduse sau a eșecului Bitcoin ca monedă, care ar putea include deplasarea cu una sau mai multe alte monede digitale.

Modelele iau în considerare adesea viteza banilor, susținând frecvent că, din moment ce Bitcoin poate suporta transferuri care durează mai puțin de o oră, viteza banilor în viitorul ecosistem Bitcoin va fi mai mare decât viteza medie actuală a banilor. O altă perspectivă asupra acestui lucru ar fi însă că viteza banilor nu este restricționată de șinele de plată de astăzi într-un mod semnificativ și că principalul său factor determinant este nevoia sau dorința oamenilor de a tranzacționa. Prin urmare, viteza proiectată a banilor ar putea fi tratată ca fiind aproximativ egală cu valoarea sa actuală.

Un alt unghi de modelare a prețului Bitcoin, și poate unul util pe termen aproape-mediu, ar fi analizarea anumitor industrii sau piețe pe care se crede că ar putea avea impact sau perturbări și gândirea la cât de mult din acea piață ar putea ajunge folosind Bitcoin. Rețeaua mondială Bitcoin oferă un instrument inteligent pentru a face exact acest lucru.

 

Leave a Reply

etoroCumparabitcoin.com recomandă Platforma eToro.
Copiați operațiunile Trader Experți!

X