Oare să investești în Bitcoin?

Discută strategiile de investiții, examinează cercetările de piață și actualizările în timp real

Cumpără BTC

64,319,945 poziții Bitcoin deschise pe eToro

Investițiile în Bitcoin: Ce trebuie luat în considerare înainte de a cumpăra Bitcoin

Bitcoin este prima criptomonedă din lume, lansată în 2009. Este, de asemenea, prima aplicație practică la scară largă a tehnologiei de tip blockchain. Bitcoin (BTC) este o rețea descentralizată care folosește un registru public pentru a aproba tranzacțiile, eliminând necesitatea aprobării din partea unei terțe părți (cum ar fi o bancă). De asemenea, funcționează fără un organism de conducere, cum ar fi o bancă centrală, iar toate modificările din rețea necesită consensul din partea membrilor săi. Cu toate că valoarea inițială a BTC a fost extrem de scăzută, de fracțiuni de cent, aceasta a prins avânt de-a lungul anilor, atingând niveluri de preț de mii de dolari pentru un singur simbol Bitcoin și un capital de piață de sute de miliarde.

Graficul evoluției Bitcoin prezintă adesea o volatilitate extremă, cu tendințe de creștere și scădere pe termen scurt. Uneori, atunci când prețul Bitcoin este în creștere, mai multe persoane sunt înclinate să cumpere Bitcoin, alimentându-i și mai mult poziția favorabilă. Pe de altă parte, atunci când valoarea Bitcoin este în declin, acest lucru poate determina investitorii existenți să își vândă monedele Bitcoin și să forțeze astfel prețurile să coboare. În plus, Bitcoin este considerată modelul spațiului criptomonedelor, astfel încât aceasta poate genera adesea tendințe la nivel de industrie.

Cumpără BTC
Citește mai mult

Evoluția cronologică a prețurilor

Performanța anterioară nu este un indicator al rezultatelor viitoare.

Citește mai multe despre Bitcoin

Cine ar trebui să includă Bitcoin în portofoliu?
  1. Traderii de criptomonede: Bitcoin este cea mai cunoscută criptomonedă și, prin urmare, mulți traderi de criptomonede o cumpără ca parte a portofoliului lor de criptomonede.

  2. Investitorii pe termen lung: Deși Bitcoin este considerată în continuare o piață extrem de volatilă și riscantă, de-a lungul timpului a înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor. Prin urmare, cei care cred că tendința generală va fi favorabilă ar putea lua în considerare investițiile în Bitcoin.

  3. Traderii de o zi: prețurile BTC pot avea adesea variații semnificative ale prețurilor în decurs de câteva ore. Traderii pot încerca să beneficieze de aceste mișcări în încercarea de a obține profit pe termen scurt.

  4. Susținătorii sistemului de tip blockcahin: Deoarece Bitcoin este prima aplicație majoră a tehnologiei de tip blockchain, cei care au încredere în tehnologie și impactul său potențial asupra industriei tehnologice și financiare ar putea lua în considerare cumpărarea Bitcoin.

Ce anume determină valoarea criptomonedei Bitcoin?

Bitcoin este un instrument extrem de volatil, care a cunoscut mișcări enorme ale prețurilor de-a lungul anilor, uneori câștigând sute de puncte procentuale sau coborând semnificativ într-o perioadă relativ scurtă de timp. Deși este mai puțin afectată de evenimentele de pe piețele principale, poate fi afectată de o varietate de factori legați de spațiul criptografic, de industria blockchain și de problemele de reglementare. Iată câteva exemple:

  1. Tendințe criptografice generale: La sfârșitul anului 2017, criptomonedele erau puternic dezbătute în mass-media. Persoane care nu mai auziseră până atunci de criptomonede, au început să se întrebe cum să cumpere Bitcoin. Acest lucru a dat naștere unei curse masive de creștere a criptomonedelor, care a atins punctul culminant în decembrie 2017, când aproape toate criptomonedele principale au atins maxime record.

  2. Volatilitatea pieței principale: Bitcoin și restul monedelor criptografice funcționează separat de alte piețe. Prin urmare, atunci când piețele principale sunt în declin sau devin prea volatile, anumiți traderi și investitori se îndreaptă spre piața criptomonedelor, ca alternativă.

  3. Instituțiile financiare tradiționale: De-a lungul anilor, au avut loc mai multe încercări de a introduce Bitcoin pe piețele principale sub formă de ETF-uri, contracte futures și alte instrumente financiare. Întrucât multe dintre aceste instrumente necesită aprobare de reglementare, organismele tradiționale de reglementare, cum ar fi Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC), ar putea avea un impact major asupra pieței, indiferent dacă aprobă sau resping aceste instrumente.

  4. Industria sistemelor de tip blockchain: Unii experți consideră că sistemul de tip blockchain are potențialul de a revoluționa multe domenii ale industriei tehnologice și financiare. Bitcoin este prima și una dintre cele mai mari rețele de tip blockchain din lume, și întrucât tehnologia devine tot mai răspândită, tot mai mulți oameni ar putea fi înclinați să cumpere BTC.

Bitcoin: Minerii și bifurcațiile de tip fork

Modul în care Bitcoin funcționează ca rețea descentralizată se bazează pe membrii săi, unii dintre care sunt mineri. Minerii alocă puterea de calcul pentru a efectua tranzacții și sunt recompensați cu un mic comision pentru fiecare tranzacție. Deoarece aceste procese necesită putere de calcul și electricitate, minerii Bitcoin sunt de obicei cei care au investit sume importante de bani pentru a construi calculatoare miniere.

Cu toate acestea, minerii au un alt rol-cheie. Atunci când rețeaua blockchain a Bitcoin trebuie să treacă printr-o schimbare sau o actualizare, este nevoie de aprobarea membrilor săi, lucru care poate semnala dacă aceștia aprobă sau nu schimbarea. Dacă schimbarea este semnificativă și face platforma invers compatibilă, aceasta este cunoscută sub denumirea de bifurcație solidă. Atunci când un număr insuficient de participanți aprobă schimbarea, bifurcația solidă duce la crearea unei rețele paralele de tip blockchain.

Așa s-a întâmplat în cazul bifurcației solide Bitcoin Cash în august 2017. În cazul acestei bifurcații, un grup de dezvoltatori a elaborat în mod intenționat un protocol, care știau că va fi respins de unii membri ai rețelei, creând astfel o bifurcație și o nouă criptomonedă. Bitcoin Cash a avut un succes incredibil, ajungând la un capital de piață de miliarde de dolari și devenind una dintre primele 5 criptomonede.

Istoricul Bitcoin

Bitcoin a fost fondată în 2008 și lansată anul următor de o persoană sau de persoane necunoscute care au utilizat pseudonimul Satoshi Nakamoto. Cu toate că inițial a fost adoptată doar de susținătorii sistemelor de tip blockchain, faptul că le-a permis utilizatorilor săi să efectueze tranzacții în mod rapid și anonim, a făcut ca popularitatea sa să crească exponențial în timp. Prima achiziție de bunuri fizice cu ajutorul Bitcoin realizată vreodată a fost aceea de 10.000 BTC pentru două pizze, în 2010. Aceleași pizze ar valora 190.000.000 de dolari în ianuarie 2018.

Pe măsură ce Bitcoin a devenit mai cunoscută, au fost create numeroase alte criptomonede. Unele au fost construite pe aceeași tehnologie, în timp ce altele și-au creat propriile protocoale de tip blockchain. Cu toate acestea, în ciuda concurenței crescânde în spațiul criptografic, Bitcoin și-a menținut poziția de cea mai importantă criptomonedă din lume după capitalul de piață timp de mulți ani.

Concluzie: Bitcoin poate rămâne regina criptomonedelor?

S-au întâmplat multe în sectorul criptomonedelor de când Bitcoin era singura criptomonedă din lume. Numărul criptomonedelor a crescut rapid și astăzi există mii de criptomonede, multe dintre acestea cu capital de piață și volum de tranzacționare semnificative. Cu toate acestea, Bitcoin rămâne lider în sector, chiar și numai datorită dimensiunii sale absolute și masive. Pe măsură ce industria progresează și se diversifică, există posibilitatea ca Bitcoin să își piardă poziția de cea mai importantă criptomonedă. Cu toate acestea, un astfel de scenariu pare foarte puțin probabil în viitorul apropiat, iar Bitcoin ar putea să-și mențină poziția de criptomonedă lider în lume pentru următorii ani.

*Prețul criptomonedelor poate varia semnificativ și, ca atare, acestea nu sunt potrivite pentru orice investitor. Tranzacționarea criptomonedelor nu este supravegheată de niciun organism de reglementare al UE.

*Prezentul conținut are doar scop informativ și educațional și nu trebuie să fie considerat consultanță sau recomandare de investiții.

*Performanțele anterioare nu reprezintă un indicator al rezultatelor viitoare. Capitalul tău este expus riscului.

Cumpără BTC

Începe să tranzacționezi criptomonede cu încredere

Perspective în timp real

Traderii de pe eToro primesc acces gratuit la cele mai noi studii de piață și știri din domeniul criptomonedelor

Gestionare personalizată a riscului

Setează parametrii Stop Loss și Take Profit astfel încât aceștia să corespundă strategiei tale și să îți protejeze automat investițiile

Exersează cu 100.000 USD

Încearcă toate funcționalitățile de pe platforma de tranzacționare eToro fără să îți asumi vreun risc, folosind cei 100.000 USD din portofoliul virtual

Începe să investești
eToro USA LLC