înșelătorie cripto

Cea mai mare înșelătorie cripto din istorie

Fondatorii AfriCrypt, o platformă de investiții criptografice din Africa de Sud, lipsesc împreună cu 69.000 Bitcoin ( BTC / USD ) (în prezent în valoare de 3,6 miliarde de dolari) investiți pe platformă.

Fondatorii platformei de investiții cripto AfriCrypt ar fi dispărut cu 69.000 de bitcoin.

Cei doi frați ar fi retras fondurile investitorilor și au dispărut în Marea Britanie Bursele criptografice globale au fost alertate pentru a fi atenți la tranzacțiile care implică fonduri. Platforma și-a informat investitorii în aprilie că se închide după un incident de hacking care a compromis conturile clienților.

De asemenea, platforma a anunțat într-un e-mail că toate conturile investitorilor vor fi înghețate pentru a grăbi procesul de recuperare, investitorilor li s-a spus, de asemenea, să nu informeze oamenii legii cu privire la hack, susținând că ar întârzia procesul de recuperare.

Dar s-a pretins că fondatorii platformei Raees Cajee (17 ani) și Ameer Cajee (20 de ani), au retras fondurile investitorilor de pe platformă și au dispărut în Marea Britanie

Hackerii ar fi piratat AfriCrypt o firmă criptografică sud-africană.
„Hackerii” au scăpat cu 69.000 de bitcoin în valoare de 3,6 miliarde de dolari în acel moment.
Totuși, și operatorii platformei au dispărut ridicând suspiciuni.

Operatorii unei firme criptografice din Africa de Sud, AfriCrypt, au dispărut împreună cu 69.000 de bitcoin în valoare de 3,6 miliarde de dolari. Faptele sunt încă neclare, dar aceasta ar putea fi cea mai mare înșelătorie criptografică din istorie, potrivit Bloomberg.

Frații care au dispărut, Ameer și Raees Cajee, au fondat AfriCrypt în 2019. De atunci, firma criptografică a acumulat aproximativ 54 de miliarde de rands sau 3,6 miliarde de dolari în bitcoin. Aceasta este, de asemenea, suma care a dispărut în momentul în care platforma a notificat utilizatorii că a fost piratată.

Platforma a trimis o notificare oficială pe 13 aprilie. Notificarea preciza că platforma va înceta operațiunile pentru a facilita investigațiile și recuperarea bunurilor furate. În plus, AfriCrypt a solicitat utilizatorilor să se abțină de la contactarea autorităților cu privire la hacking, deoarece ar „întârzia procesul de recuperare”

Cei doi frați au închis, de asemenea, site-urile web ale AfriCrypt și nu au răspuns nimănui și nici nu le-au returnat apelurile.Aceasta nu va fi prima dată când investitorii cripto ar trebui să-și piardă fondurile într-un sistem de investiții din Africa de Sud.

La începutul acestui an, investitorii au fost înșelați cu 589 de milioane de dolari după înșelăciunea criptografică Mirror Trading International (MTI) din Africa de Sud.

Dar cel mai recent incident va fi probabil una dintre cele mai mari escrocherii criptografice realizate vreodată, având în vedere valoarea Bitcoin implicată.

Investitorii au început procedurile de lichidare

Unii investitori ai AfriCrypt au angajat deja Hanekom Attorneys, o firmă de avocatură cu sediul în Cape Town, pentru a combate cazul lor și a recupera fondurile.

Avocații spun că fondurile au fost transferate printr-o varietate de moduri, ceea ce le face aproape imposibil de urmărit. Avocații au mai menționat că au informat mai multe schimburi globale cu privire la situația în cazul în care Bitcoins sunt tranzacționați pe platformele lor.

Crima a fost , de asemenea , raportată la Africa de Sud agențiile de aplicare a legii, precum și Hawks, forțele de poliție din Africa de Sud , care mânerelor crima organizată.

Alți investitori au început proceduri de lichidare împotriva AfriCrypt.

Bitcoin

Cei doi frați au fost creatorii unei platforme numite Africrypt, care a prezentat mai întâi semne de probleme la începutul anului. Investitorii au angajat o firmă de avocatură pentru a analiza cazul după ce Ameer Cajee a spus că compania a fost victima unui hack în aprilie. La acea vreme, compania deținea bitcoin în valoare de peste 4 miliarde de dolari.

De asemenea, el a cerut investitorilor să nu raporteze incidentul autorităților, ceea ce a ridicat în continuare semne de probleme. Presupusa sa explicație a fost că ar încetini procesul de recuperare a fondurilor. Cu toate acestea, la scurt timp după aceea, investitorii au angajat firma de avocați Hanekom Attorneys pentru a investiga incidentul.

Angajații companiei au pierdut accesul la platformele back-end cu șapte zile înainte ca fondatorul să dezvăluie presupusul hack, potrivit raportului. Forța de poliție națională a țării a fost repartizată cazului, care a contactat centralele criptografice pentru a se asigura că fondurile nu sunt lichidate.

Cu toate acestea, bitcoinul a fost trimis prin mecanisme care împiedică urmărirea – tumblere și mixere și bazine mari de bitcoin, ceea ce face dificilă urmărirea fondurilor. De asemenea, site-ul companiei a fost închis.

Frații Cajee au lansat Africrypt în 2019, promițând investitorilor profituri bune pentru banii lor. Acesta nu este primul astfel de incident care are loc în Africa de Sud, cu o altă companie implicată într-o înșelătorie de 1,2 miliarde de dolari în 2020. Un grup guvernamental din Africa de Sud a solicitat reglementarea schimburilor.

Escrocheriile și frauda vor cataliza doar reglementarea
Piața criptomonedelor, deși a făcut multe pentru a combate escrocheriile , este încă supusă unor incidente nefaste. Schimburile lucrează împreună pentru a se asigura că hackerii și fraudatorii nu își pot lichida fondurile, dar nu formează securitate etanșă.

Chainalysis, în Raportul său de crimă criptografică din 2021, a menționat că activitatea ilicită măsurată prin cantitatea de fonduri implicate s-a redus semnificativ începând cu 2019, dar a rămas o problemă. A totalizat peste 10 miliarde de dolari în volum de tranzacții.

Aceste cifre sunt cele care îi stimulează pe guverne să instituie reglementări și să introducă măsuri de supraveghere mai bune pe piață. Însă, fiind o astfel de clasă de active naștere, este dificil pentru ei să vină cu o soluție unică. În plus, natura descentralizată a pieței se dovedește a fi o piuliță greu de spart.

Investigația în curs a lui Africrypt

Rapoartele mass-media locale sugerează că, după ce ar fi fraudat investitorii platformei, frații au fugit în Marea Britanie. În prezent, cazul este investigat de Hanekom Attorneys, o firmă de avocatură angajată de investitori Africrypt. Firma de avocatură susține că „angajații Africrypt au pierdut accesul la platformele back-end cu șapte zile înainte de presupusul hack”.

Hawks, o unitate de anchetă a forței naționale de poliție din Africa de Sud, asistă la ancheta în curs. Până în prezent, frații Cajee nu au fost găsiți, iar site-ul principal al schimbului este de asemenea defect. Schimburile de criptomonede din întreaga lume au fost, de asemenea, alertate despre presupusul furt.

Problema ar putea fi mai complicată, totuși, deoarece unii investitori sugerează că frații Cajee ar fi putut fugi din cauza „unor oameni întunecați care amenință” și că „oamenii dodgy” au investit în Africrypt.

Nici nu este clar cât de mare a fost baza de utilizatori a Africrypt. Potrivit unui investitor, compania avea câteva mii de clienți în Africa de Sud, dar majoritatea investitorilor se aflau în alte țări. Pentru a face lucrurile și mai complicate, FNB, banca în care fondurile investitorilor Africrypt ar fi fost reunite prin intermediul unei entități terțe, a negat orice relație cu compania.

Leave a Reply